mandag 28. juni 2010

Krydd og lauk upplysingar

Kanel: inneholder store mengder antioksidanter. Dryss litt kanel på kakaoen, eller sammen med eple i grøten, i bakverk og på brædskiva. Bruk også kanel sammen med kjøtt og fisk

Kardemomme: Letter fordøyelsen og er godt til kylling, og lam, i desserter og bakervarar

Muskat: er godt i melkeretter og sammen med løk, blomkål, spinat og potet.

Ingefær: i fersk form er godt som smakstilsetning i mange matretter, særlig supper. Smaker godt sammen med hvitløk, chilipepper og sitron.

Dill: er rik på mineraler. Godt til laks og ørret, i supper og sauser, til grønnsaker og i salater. Dill-vann har lenge vært brukt mot kolikk, luftsmerter, hikke og søvnløshet hos spedbarn. På samme måte som anis, karve og fennikel hjelper dill på fordøyelsen ved å stimulere utskillelsen av fordøyelsesvøskene.

Koriander: passer til kylling, fisk og grønnsaker. Det brukes mye sammen med hvitløk, vårløk, tomater og chilipepper.

Basilikum: er en av de mest anvendelige krydderurtene. Planteoljen i basilikum fordamper raskt når den utsettes for varme. Du bør derfor drysse basilikum over ferdigkokte eller kalde retter. Passer godt sammen mede tomat og milde oster.

Persille: inneholder mange mineraler, blant annet jern. Passer til nesten alt, sørlig mild mat som korn, potetretter og nudler.

Timian: er godt til pizza, gryteretter, fiskesuppe og tomatretter. Sitrontimian passer spesielt bra til fisk og eggeretter.

Hvitløk: innelholder stoffer som kan redusere kolesterolnivået, forebygge infeksjoner og muligens også forebygge kreft. Kan brukes til det meste.

Vårløk: ligner på purre, men er lillebror til den vanlige løken. Vårløk er mild og derfor en fin introduksjon til løken

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar